Två prisbelönta danska deckare

2008 tog Sissel-Jo Gazan emot Danmarks radio stora romanpris för sin "krimi" Dinosauriens fjädrar. Nu är boken översatt och utgiven på svenska. Storyn är berättad i en tuff forskarvärld, huvudpersonen är Anna Bella Nor en ambitiös D-student på Biologisk Institut vid Köpenhamns universitet. Hennes forskningsfält är dinosauriernas härkomst. Den avhandling hon snart ska lägga fram ställer sig på "fågelsidan" i debatten, och argumenterar framför allt mot den tidigare framgångsrike amerikanske forskaren Clive Freeman, som då hävdar motsatsen – att fåglar och dinosaurier inte har något med varandra att göra. När hon lägger fram sin avhandling försvinner plötsligt och oförklarligt hennes handledare och kort efter det hennes studiekamrat.

Boken beskrivs "Dinosauriens fjädrar är en psykologisk thriller om förhållandet mellan existens och vetenskap, och en gripande berättelse om den hjärtslitande kärleken till ett barn. "





2010 fick Jussi Adler-Olsen's roman "Flaskpost från P" det prestigefyllda priset "Glasnyckeln" för skandinaviens bästa kriminalroman. Andra som fått priset är Jo Nesbø, Stieg Larsson, Roslund & Hellström och Johan Theorin.

"På polisstationen i Wick, långt borta i Skottland, stod en grön, repad flaska i fönsterkarmen under lång, lång tid. Den var liten. Ingen tog någon notis om den. Ingen märkte brevet inuti. Därför undrade ingen vad de halvt utplånade bokstäverna HJÄLP kunde betyda.
När kriminalinspektör Carl Mørck på omvägar får den gamla flaskposten i sina händer, tror han först att det nästan utplånade nödropet är resultatet av ett grovt pojkstreck. Men efterhand som han och hans assistent Assad lyckas avkoda mer och mer av brevet, inser de att två pojkar förts bort någon gång på nittiotalet och att flaskposten är det enda livstecken man fått från dem sedan dess. Men vilka är pojkarna? Varför har deras föräldrar aldrig anmält dem som saknade? Och vad hände med pojkarna?"


Danskarna är kända för sina deckarförfattare (framförallt sina kvinnliga) och nu har vi ytterliggare två att bekanta oss med. Under 2011 ska man dessutom ge ut ytterligare två böcker av Jussi Adler-Olsen.

Låna Dinosauriens fjädrar på biblioteket
Låna Flaskpost från P på biblioteket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar