Att föda ett barn

Att föda ett barn, skriven av Kristina Sandberg, utspelar sig i Örnsköldsvik i slutet av 30-talet. Huvudpersonen Maj arbetar som konditoribiträde när hon träffar fabrikörssonen Thomas. I en tid när man tittar snett på kvinnor som blir gravida innan äktenskapet blir Maj med barn. Skammen över detta dämpas dock något när Thomas tar sitt ansvar och gifter sig med henne innan barnet är fött. De är inte kära i varandra och det finns en klasskillnad mellan dem. Majs liv förändras och det mesta av hennes tid består av bjudningar och skötsel av hem och barn.

Att föda ett barn är en klassisk historia som berättats många gånger förr. Men det som lyfter denna berättelse till att bli något utöver det vanliga och gör den levande är sättet som Kristina Sandberg berättar den på. Indirekta repliker skapar ett flöde i berättelsen och en närvarokänsla hos läsaren. Det finns en berättarröst som på sina ställen bryter in med kommentarer om den tidens tankar om till exempel förlossning och amning (i kontrast till nutida tankar). Som läsare dras man in i berättelsen, i Majs försök att anpassa sig till sitt nya liv med Thomas, som i sin tur kämpar med allt större alkoholproblem.

Boken är den första i en tänkt triologi. Jag ser fram emot nästa bok. Kristina Sandberg kommer till Kulturhuset den 16 mars. Boken finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar